Красотата на Троянския Балкан

Mary Garcia
0 коментар

Има едно място, където човек може да се откъсне от ежедневието. Място, което му помага да забрави за тревогите и проблемите, и което го кара да притихне и да се смири. И това е планината. Сгушен в подножието на Стара планина, Троян е от тези планински градове, които със сигурност ще ви завладеят. Освен сливова ракия, градът ще ви предложи красива природа и чист въздух. 

Красотата на района сякаш остава в сянка в последните години. А тя е невероятна. Може да се любувате на прекрасни гледки и разнообразни забележителности. Днес ви разказваме за 5 места, които си струва да посетите. И понеже сме сигурни, че след дълга разходка ще ви се прииска да отседнете на топло и уютно място, ви споделяме къде може да го направите. Вижте тук нашето предложение за хотел в Троян. 

Троянски проход, познат още като Беклемето

Беклемето е една от най-популярните забележителности в района. Гледката, която се разкрива от него, е невероятна. При ясно време от там може да разпознаете Рила, Родопите и Средна гора. Може да видите и най-високия връх на Стара планина – връх Ботев. Пътят до Беклемето е с много завои, но си струва да го извървите. Всяка крачка ще е съпроводена със спираща дъха гледки. В близост има и ски писта. Зимата тук може да карате ски. 

Резерват “Козята стена”

Резерват “Козята стена” е друго място в близост до града, което ще ви очарова. Тук може да видите диви кози и над 40 растителни вида, които са част от Червената книга на България. Имайте предвид, че местността, в която се намира резерватът, е трудно достъпна. И все пак, ако сте решили да я посетите, най-добре го направете през август. 

Троянски манастир

Може да съчетаете разходката с посещение до манастир. Препоръчваме ви да се отбиете до Троянския манастир. Той е третият по големина в България. Тук се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица. Вярва се, че нейните лечебни свойства помагат за изцеление на различни болести. Литийното шествие с иконата е на празника на храма – 15 август. 

Природонаучен музей

Може да продължите обиколката си из Троян, като посетите природонаучния музей. Той се намира в съседното село Черни Осъм – на по-малко от 5 минути с кола от манастира. В музея може да видите експонати на някои от растителните и животинските видове, които се срещат в района. 

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства

Ако обичате да посещавате музеи, може да се разгледате и този в града. Разположен е в центъра на Троян и е единственият подобен музей в страната. Той е посветен на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Позволява да се докоснете до културата и традициите на региона. 

Троян и районът около него предлагат интересни възможности. Има по нещо както за почитателите на разходките, така и за тези, които се интересуват от история и култура. Надяваме се, че успяхме да ви покажем защо си струва да посетите този край на България. 

You may also like

error: Content is protected !!