Балнеолечението в България – центрове и процедури

Mary Garcia
0 коментар

Какво е балнеолечение

Чисто практически балнеолечение означава лечение с минерални води. По време на процедурите се образува така наречената „солена мантия“. Това означава отлагане на минералите от водата по повърхността на кожата, като в някаква степен те се абсорбират и в клетките. Техният „живот“ продължава до 24 часа. Важен е и изборът на база за балнеолечение. Лечението е приложимо чрез:

  • Бани с минерална вода, богата на радий, селен, силиций, натрий, магнезий, калций, желязо и други, инхалации, промивки;
  • консумация на лечебната вода;
  • горещо прилагане на лечебна глина(лечебна кал). Терапията е известна под името фанготерапия.

Защо е полезно балнеолечението

Лечението с минерални води и лечебна кал е подходящо за редица заболявания. Препоръчва се при:

  • Артрит;
  • кожни заболявания;
  • хронична болка и напрежение в мускулите, ставите или сухожилията.

Балнеолечение в България

В страната са изградени 47 бази, около които се намират 225 минерални извора. По- голямата част от изворите са с топла вода. Лечебните свойства и на топлите и на студените извори са доказани.

В България местата, на които се предлага балнеолечение, третиране с лечебна кал и физиотерапия са в Северна и Южна България. Част от тях са:

Хисаря

Хисаря се намира в Южна България, област Пловдив. Източниците на термална вода там са 22 и са с ниска минерализация, но с богат химичен състав. Най- известното приложение на хисарската минерална вода е лечението на камъни в бъбреците.

Шипково

Термалната вода тук е подходяща при лечение на чернодробни, стомашни, неврологични и опорно- двигателни заболявания. Температурата и варира между 27 и 30 градуса.

Велинград

Един от най- известните балнео курорти в страната. Във Велинград и околността са открити близо 80 термални извора. Температурата им е в диапазона 26- 80 градуса.

Поморие

Градът е известен с единственото по рода си в България езеро, намиращо се в Поморие. Езерото е популярно с възможността си за извличане на лечебна кал и луга.

Процедури в център за балнеолечение

Полезните свойства на поморийската лечебна кал са доказани. Лечебният ефект се осъществява чрез действието на химичния състав и биологичните свойства на глината. Благодарение на загряването на тази лечебна кал се ускоряват обменните процеси в тялото. След прилагането на глината върху тялото, кръвоносните съдове се разширяват, тялото повишава температурата си. През кожата към клетките навлизат полезните минерали, а самата тежест от нанесената кал и топлината и засилват кръвообращението.

Балнеолечението с термална вода обхваща външно и вътрешно приложение. Външното приложение включва вани в термална вода или душове. Процедурите са с продължителност 20 минути, като времетраенето може да се удължи постепенно. Препоръчителният брой процедури е 15 до 20, 2-3 пъти в годината.

  Вътрешното лечение обхваща инхалации с пара и вътрешни промивки. Извършват се с профилактична или лечебна цел, като се използват предимно води, богати на магнезий, бром и йод. Препоръчват се 10 процедури по 15 минути. Лечението с питейна вода е подходящо при бъбречни и урологични заболявания.

Предлага се и физиотерапия, която има обезболяващ ефект, нормализира кръвното налягане и подобрява обмяната на веществата в тялото.

  Магнитотерапията се използва още от древността. Методът оказва положително въздействие чрез силата на магнитни полета с ниска честота, като влияе върху различни части на тялото.

Физиотерапия с ултразвук- налага се с все по- голям успех като безвреден и лесно приложим метод. Предимството му е, че оказва обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Терапията е подходяща при стомашни, дерматологични, стоматологични проблеми, при костни фрактури и много други.

Релаксиращи терапии- масажи, сауна и парна баня.

You may also like

error: Content is protected !!