Язовир Батак до Цигов Чарк

admin
0 коментар
Язовир Батак

Яз. Батак е шестият по големина  язовир в България, разположен в западните Родопи. На западния бряг на я.  Батак е разположен Цигов Чарк. А другия бряг е разположено летовище Дъното, то сравнително тихо и спокойно от Цигов Чарк.

Яз. Батак е известен още с името “морето на Родопите”. То е предпочитано място за почивка из планината, сред уют и спокойствие, с възможност за риболов целогодишно. Във водите на язовира плуват костур, кефал, толостолоп, червеноперка, както шаран и сом. Района на около е изключително богат на флора и фауна с доста красиви места, подходящи за пикник и разходка из планината. Освен това комбинацията с резерватите и водните ресурси са идеални условия за развитие на планински туризъм и спортен риболов.

Друго очарователно място до я. Батак изключително удобно за риболов място, е на 200 -300 м. надморска височина, от първото които представлява приказен малък залив. През пролетта в края му се стича вода от едно деренце, идващо то гората. Този приказен залив е разположен в непосредствена близост под паркинга на хотел „Дъното“.  На територията на язовир Батак има много хотели и вили. Туристите, които искат посетят язовира, може да отседнат в една от китните гостоприемни къщи за гости в Цигов Чарк в уюта и прекрасна атмосфера. В непосредствена близост се намират красвите върхове на Родопа планина-  вр. Голяма Сютка / 2186 м. н. в./ и вр. Баташки снежник /  2082 м. н. в./. Около язовир аса разположени 3 от 17-те биосфери резервата в страната – Мантарица с вековните си смърчови гори, Дупката с горите от бял бор и благородния елен и  Купена с красивите си карстови форми.

През зимния сезон е курорта яз. Батак е привлекателно място ценителите на зимни спортове. Има ски разположена ски писта, дълга 1500 метра, подходяща за начинаещи в долната част. А горната част от пистата е по-стръмна, където е разположен и паничков влек. Двете напълно оборудвани писти осигуряват идеални условния за каране на ски. В близост до язовира има паркинг за колелета и заведения, които предлагат вкусни гозби и топли напитки. А заобикалящата природа носи допълнителна наслада от почивка и отдих.

Наблизо в района има много исторически и културни забележителности, намиращи се в близките градове – Пещера, Велинград, Батак и Ракитово.

You may also like

error: Content is protected !!